silence is complicity
Ambient Palestine
Today in Palestine
Brojač posjeta
394156
Blog
utorak, veljača 5, 2008

SAD je u Vijeću sigurnosti UN-a blokirao rezoluciju koja je osuđivala izraelsku blokadu Pojasa Gaze potuživši se da «rezolucija nije pravedna» i da ne spominje palestinske granate domaće izrade koje su «uzrok krize u Gazi». U rezoluciji, koju su predložile arapske države, Izrael se poziva da odmah prekine blokadu i napade na Pojas Gaze. Izrael i SAD su izjavili da rezoluciju smatraju pristranom, a slično su se izrazili i predstavnici nekih europskih zemalja. Protekli tjedan (do 23. siječnja 2008.) u napadima izraelske vojske ubijeno je 37, a ranjeno 70 Palestinaca. U istom su periodu palestinske granate lakše ozlijedile 3 Izraelca.

Louisa Morgantini, potpredsjednica europskog parlamenta, je pozvala na prekid blokade Pojasa Gaze. Nekoliko desetaka Palestinaca i Kanađana prosvjedovalo je u srijedu (23. siječnja) protiv blokade Pojasa Gaze u Montrealu u Kanadi.

Izraelska vlada je u četvrtak (24. siječnja), dok su tisuće Palestinaca prelazile iz Pojasa Gaze u Egipat kroz srušenu ogradu na granici kako bi kupili hranu i robu koje u PG nema, najavila da će nastaviti svoju blokadu i napade na to područje, ali da će u PG pustiti manju količinu goriva i humanitarne pomoći. Egipatski predsjednik Mubarak je izjavio da je Palestince iz Pojasa Gaze «pustio» u Egipat jer gladuju. Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova je rekao da će Egipat ostaviti granicu kod Rafaha otvorenom ako se humanitarna kriza u Pojasu Gaze nastavi.

U četvrtak (24. siječnja) su u Haifi u Izraelu desetci arapskih i židovskih građana Izraela prosvjedovali protiv izraelskih napada i blokade Pojasa Gaze. Palestinci su protiv blokade Pojasa Gaze u četvrtak prosvjedovali i u Jeruzalemu. Stotine arapskih građana izraelskog grada Kafer Kanna prosvjedovale su u petak (25. siječnja) protiv izraelske blokade i napada u Pojasu Gaze. Stotine građana, uključujući studente, članove sindikata, političare i aktiviste za ljudska prava okupile su se u Montrealu u Kanadi na prosvjedu protiv izraelske blokade Pojasa Gaze. U nekoliko europskih gradova građani su u petak na 20 minuta ugasili sva svjetla u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze. Stotine prosvjednika prosvjedovale su u petak protiv izraelske blokade u Bruxellesu u Belgiji.

Humanitarna organizacija Oxfam International je upozorila da izraelska blokada sve teže pogađa zdravstveni sustav u Pojasu Gaze. Već i prije totalne blokade bolnice i klinike na tom području oslanjale su se na rad generatora zbog čestih prekida u isporuci električne energije. Nedostatak struje i goriva ometa rad opreme poput inkubatora za novorođenčad, uređaja za nadzor rada srca u odjelima za intenzivnu njegu, uređaja za dijalizu bubrega, svijetla i ključnu opremu i uređaje koji se koriste prilikom kirurških operacija. Rad ostale opreme i grijanje također su dovedeni u pitanje. U bolnici Al Shifa u gradu Gazi 135 pacijenata koji boluju od karcinoma ne mogu primiti potrebno liječenje zbog nedostatka osnovnih lijekova. 12. siječnja u Pojasu Gaze više se nije moglo nabaviti 105 od 460 osnovnih lijekova s popisa Svjetske zdravstvene organizacije. Od lipnja 2007, zbog blokade kojom im je onemogućeno da izađu iz PG radi liječenja, umrla su 72 palestinska pacijenta. Bolnice nemaju dovoljno sredstava i mnogi se obraćaju nevladinim udrugama tražeći liječničku pomoć. Neke međunarodne humanitarne udruge također čekaju da Izrael odobri ulaz liječničke opreme kako bi mogle pružati zdravstvenu zaštitu Palestincima. Zbog nedostatka goriva kola hitne pomoći ne mogu prevoziti pacijente i ranjene. Ravnatelj udruge Oxfam International, Jeremy Hobbs, izrazio je duboku zabrinutost za život i sigurnost civilnog stanovništva Pojasa Gaze, a izraelsku blokadu nazvao kolektivnim kažnjavanjem 1,5 milijuna ljudi.

Liječnički izvori u Pojasu Gaze su izvijestili da su u subotu (26. siječnja) umrla 2 pacijenta, uključujući jednog 10-godišnjaka, kojima izraelske vlasti nisu dopustile da napuste Pojas Gaze zbog liječenja. Time je broj umrlih pacijenata kojima Izrael nije dopustio odlazak na liječenje porastao na 83. Teško bolesni palestinski pacijenti suočavaju se s neminovnom smrću jer bolnice u Pojasu Gaze nisu dovoljno opremljene i nemaju dovoljno lijekova, a izraelske vlasti im ne dopuštaju odlazak na liječenje u inozemstvu. Među umrlim pacijentima je i 15 maloljetnika: Fatin Majdi Al Hafnawi (10), Ibrahim Abu Nahil (1), Sana Mohammad Al Hajj (6 mjeseci), Rawan Diab (13 mjeseci), Hala Zannoun (3 mjeseca), Yousef Eyad Abu Mariam (5), Razan Mohammad Ata (6), Dua’ Hani Habeen (5 mjeseci), Ibrahim Abu Jazar (2), Shereen Abdullah Abu Shawarib (10), Hammad Maher Abu Hamda (1), Ameer Al Baziji (9), Nada Eyad Al Asgha (13), Rawan Nassar (15), Mahmoud Nahedh Hussein (14).

SAD i Izrael vrše pritisak na Egipat za zatvori granicu s Pojasom Gaze. Američki kongres je zamrznuo 100 milijuna američkih dolara pomoći namijenjene Egiptu, jer je ta zemlja Palestince pustila da prijeđu granicu i kupe hranu.

Oko 5000 prosvjednika prosvjedovalo je u subotu ispred rezidencije britanskog premijera Browna u Londonu i tražilo da se odmah ukine nečovječna izraelska blokada Pojasa Gaze. Liječnici su Gordonu Brownu predali pismo u kojem upozoravaju da je više od 70 palestinskih pacijenata umrlo jer su izraelske vlasti onemogućile da prime potrebno liječenje.

Hamas je u nedjelju (27. siječnja) najavio da će u slučaju da granični prijelazi u Pojasu Gaze ne budu otvoreni, ponovo srušiti zidove na granici, uključujući i one na granici kod prijelaza Erez između Pojasa Gaze i Izraela. Hamasovo i Fatahovo izaslanstvo sastat će se u Kairu radi dogovora o upravljanju graničnim prijelazom Rafah između Pojasa Gaze i Egipta. Hamas smatra da prijelaz Rafah trebaju kontrolirati isključivo Egipćani i Palestinci, bez treće strane.

Palestinski predsjednik Abbas se u nedjelju sastao s izraelskim premijerom Olmertom. Olmert je obećao da će ublažiti ograničenja na ulaz hrane, lijekova i goriva u Pojas Gaze. Premijer neizabrane vlade u Ramalli Fayyad je prošli mjesec predstavio plan prema kojem bi snage odane predsjedniku Abbasu kontrolirale granične prijelaze, a Olmert je taj plan odbio tako dugo dok je u Pojasu Gaze na vlasti Hamas. Izraelski mediji su javili da je Olmert od Egipta zatražio da zatvori granicu, a od Abbasa da ne pregovara s Hamasom. Američka administracija navodno podržava prijedlog da kontrolu nad graničnim prijelazima u Pojasu Gaze preuzmu snage odane palestinskom predsjedniku Abbasu. SAD, Abbas i arapske zemlje izjasnili su se da se prijelaz Rafah treba otvoriti i da on treba raditi sukladno sporazumu potpisanom 2005. koji predviđa sudjelovanje promatrača iz EU-a. Hamas se takvom upravljanju graničnim prijelazom protivi, budući da taj sporazum nikada nije ratificiran u parlamentu, te da je on Izraelu omogućavao da manipulira europskim promatračima i sprječava otvaranje prijelaza. EU je izjavila da je spremna poslati promatrače na prijelaze, ako Hamas može jamčiti njihovu sigurnost. Izraelska vlada je u međuvremenu izjavila da smatra da Abbasove snage nisu spremne za preuzimanje kontrole nad prijelazom Rafah, no da, ako do takvog dogovora dođe s Egpitom, da Izrael neće onemogućavati snagama odanim Abbasu da nadziru prijelaz.

Tijekom vikenda su u mnogim američkim i europskim gradovima održani prosvjedi protiv izraelske blokade i zločina u Pojasu Gaze.

Egipat je najavio da će u utorak (29 siječnja) zatvoriti granicu s Pojasom Gaze. Vojska je trgovcima u egipatskom gradu Al Arish onemogućila dostavu nove robe, pa se broj Palestinaca koji dolaze u Egipat smanjio u proteklih nekoliko dana. Egipćani su Palestincima dopustili da dođu samo do grada Al Arish, ali ne i do drugih dijelova Egipta. Više od 1500 Palestinaca koji se u gradu Al Arish nalaze bez osnovnih potrepština najavilo je da će u srijedu započeti štrajk glađu ako im Egipat ne dopusti da otputuju iz Egipta u treće zemlje u kojima studiraju i rade.

Vlasnici naftnih kompanija u Gazi su odbili primiti izraelsku pošiljku goriva u PG u znak prosvjeda na izraelsko smanjenje količine goriva koje ulazi u Pojas Gaze. Kompanije su ipak prihvatile smanjene količine goriva namijenjenog za rad jedine elektrane u Gazi i prirodnog plina za kuhanje i grijanje. Pojasu Gaze je potrebno 120 000 litara goriva dnevno za automobile, a Izrael je proteklih 12 dana puštao samo 50 000 litara dnevno (od toga 10 000 ide UN-u za njegove potrebe, a 40 000 litara ide benzinskim postajama koje s time pokrivaju tek 10% potražnje). U Pojasu Gaze vlada i nestašica dizela. Izrael u Pojas Gaze pušta 350 000 litara dizela dnevno, dok je Pojasu Gaze potrebno 700 000 litara dizela dnevno. Palestinske vlasti tvrde da Izrael još uvijek nije dostavio gorivo potrebno za proizvodnju električne energije, jer jedina elektrana u Gazi treba 2,2 milijuna litara goriva tjedno kako bi radila punim kapacitetom. Tijekom protekla 2 tjedna Izrael je slao samo 1,4 milijuna litara goriva tjedno za rad elektrane, što je gotovo upola manje od potrebne količine.

Stotine građana Rusije prosvjedovale su u utorak u Moskvi protiv izraelske blokade Pojasa Gaze.

U srijedu (30. siječnja) je preminula još jedna palestinska pacijentica kojoj je Izrael onemogućio liječenje.

Visoki izraelski sud pravde je u srijedu poslije podne odobrio odluku izraelske vojske da dodatno smanji količine goriva i električne energije koje pušta u Pojas Gaze. Sud je presudio da je smanjenje legalno tako dugo dok dostavljene količine „pokrivaju humanitarne potrebe 1,5 milijuna stanovnika Pojasa Gaze“.

Izraelske sigurnosne službe su odbile 21-godišnjem palestinskom pacijentu oboljelom od raka odobriti napuštanje Pojasa Gaze i liječenje u izraelskoj bolnici. Bolnice u Pojasu Gaze mu ne mogu pružiti potrebno liječenje jer je izraelska blokada prouzročila nestašicu lijekova i liječničke opreme. Organizacija Liječnici za ljudska prava u Izraelu tvrdi da postoji nekoliko sličnih slučajeva, te da je Izrael u pogledu izdavanja dopuštenja Palestincima da se liječe u Izraelu imao razrađenu politiku u sklopu koje je dopuštao liječenje ako se radilo o slučajevima gdje je bio ugrožen život pacijenta, ali nije dopuštao liječenje ako je bio ugrožen samo neki dio pacijentovog tijela. Liječnici za ljudska prava u Izraelu tvrde da posjeduju izjave pacijenata koji su zbog te politike ostali bez nekog dijela tijela. No organizacija također tvrdi da, otkad je Izrael Pojas Gaze proglasio „neprijateljskim entitetom“ u lipnju 2007, u Izrael na liječenje nisu bili puštani ni pacijenti čiji život je bio ugrožen.

U četvrtak (31. siječnja) u Pojasu Gaze su umrla još 2 pacijenta, a u subotu (02. veljače) još jedan, jer im Izrael nije dopustio da izađu iz Pojasa Gaze radi liječenja. Broj palestinskih pacijenata koji su od lipnja 2007. umrli zbog Izraelske blokade popeo se na 90.

Palestinska organizacija za ljudska prava Međunarodna solidarnost za ljudska prava je u subotu (02. veljače) objavila svoje mjesečno izvješće za mjesec siječanj 2008. u kojem navodi da je izraelska vojska tijekom tog mjeseca ubila 96 Palestinaca (87 u Pojasu Gaze i 9 na Zapadnoj Obali). Od 87 Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze, 71 ih je likvidirano, odnosno izvansudski smaknuto. Na Zapadnoj Obali izvansudski su bila pogubljena 3 Palestinca. Među ubijenima je 10 djece i 10 žena. U izvješću se također navodi da je izraelska vojska tijekom siječnja 2008. otela 540 Palestinaca uključujući 50 maloljetnika i 3 žene.

Egipatske sigurnosne snage su u nedjelju (03. veljače) počele zatvarati granicu između Pojasa Gaze i Egipta. Hamasovi dužnosnici tvrde da su im Egipćani na sastanku u Kairu obećali da će granični prijelaz Rafah uskoro biti ponovo i redovito otvoren.

U ponedjeljak (04. veljače) izbili su sukobi između Palestinaca i egipatske vojske koja je zatvarala granicu između Pojasa Gaze i Egipta u kojima je ubijen 1, a ranjeno 10 Palestinaca. 20 egipatskih vojnika također je lakše ozlijeđeno. Kairo je od Izraela zatražio dopuštenje da na granici s Pojasom Gaze rasporedi dodatne vojnike (U skladu s mirovnim sporazumom koji je Egipat 1979. godine potpisao s Izraelom, Kairo mora dobiti odobrenje Izraela za povećanje broja vojnika na granicama s Izraelom i Pojasom Gaze.) Egipatski izvori tvrde da je Egipat spreman kontrolirati granični prijelaz Rafah zajedno sa snagama odanim palestinskom predsjedniku Abbasu uz nadzor promatrača iz EU-a kako je dogovoreno između Izraela i Palestinske samouprave 2005. Međutim, budući da je europskim promatračima mogao onemogućiti dolazak do prijelaza kad god je to htio, Izrael je de facto određivao kada će prijelaz biti otvoren. Egipatski dužnosnici su izjavili da Egipat problem pograničnog prijelaza Rafah smatra unutarnjim palestinskim pitanjem. Hamas je pristao da zaposleni na graničnim prijelazima budu odani palestinskom predsjedniku Abbasu pod uvjetom da borave u Pojasu Gaze, no Hamas ne želi koordinirati nadziranje prijelaza s Izraelom, što Egipat ne prihvaća. Iako izraelske snage nisu fizički prisutne na prijelazu Rafah, nadgledaju ga pomoću kamera i dobivaju i provjeravaju popis osoba koje prolaze kroz prijelaz.

Osim izraelske blokade Pojasa Gaze, cijelo to vrijeme nastavljeni su napadi, ubijanja, ranjavanja i otmice izraelske vojske u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali. Nastavljeno je palestinsko pružanje nasilnog i nenasilnog otpora okupaciji, palestinske rakete domaće izrade i dalje su padale na izraelski grad Sderot, a nakon godinu dana, ponovo je izveden palestinski samoubilački bombaški napad na izraelske civile u Izraelu (navodno je, prema poslijednjim vijestima, napad izvršilo vojno krilo Hamasa, prekinuvši time svoj moratorij na samoubilačke napade u Izraelu koji je trajao dulje od 2 godine. Vojno krilo Hamasa također tvrdi da su bombaši došli iz Hebrona, a ne iz Pojasa Gaze.). Palestinski zarobljenici nastavili su obespravljeni životariti i umirati u neljudskim uvjetima u izraelskim zatvorima. Palestinski civili nastavili su se mučiti u redovima ispred aparthejdskih kontrolnih točaka. Nastavljena je izgradnja ilegalnih izraelskih naselja i Zida i nastavili su se napadi (naoružanih) setlera na palestinske civile.

Izvor: IMEMC & nešto malo Ma'an News Agency

Dodatno:
Jedna vijest koja je objavljena u zapadnim mainstream medijima i jedna koja (kao i mnoge druge kad se radi o palestinskim civilnim žrtvama) nije.


Ipak se kreće! Građani uzvraćaju udarac parlamentarnim političarima i kontroliranim medijima za pokušaj prisilnog guranja Hrvatske u NATO.
Formirajmo odbor za referendum o NATO-u
Formirajmo odbor za referendum o NATO-u (2. dio)


Jeff Halper: Power to the (PALESTINIAN) people!
In this the Palestinians stand at the forefront, in the front lines of peoples’ insistence everywhere that their rights, well-being and fundamental values as human beings be respected by governments. And they do so (and I write this as an Israeli with great sorrow and shame) against one of the world’s strongest and most ruthless military powers – a power that has dispossessed them from 85% of their land, which is trying to transform its occupation into a permanent regime of apartheid, which has spent decades impoverishing and disenfranchising them; the fourth largest nuclear power which nevertheless casts itself as the victim.

Konvoj i prosvjed izraelskih mirovnih udruga na prijelazu Erez: Israel bars aid convoy to Gaza
Making his way to the Erez border from Jerusalem, Reuben Moskovitz, 79, a self-defined veteran campaigner, said: "I am glad to see today that the Israeli peace movement is still alive and there are still people ready to make an outcry against this huge crime against humanity, against international law and against peace that is being committed in Gaza."

Ramzy Baroud: The True Miracle of Israel
Never in history has a story been so slanted as that of Palestine and Israel. Never has the victim been so squarely blamed for his own misfortunes as the Palestinian.

Kathleen Christison: One and Two State Solutions: The Myth of International Consensus

AFP: US Invasion And Occupation Killed One Million In Iraq

Bendib wicked cartoon on the presidential election debates
freepalestine @ 18:50 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
Arhiva
« » stu 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Izdvojeno
Index.hr
Nema zapisa.