silence is complicity
Ambient Palestine
Today in Palestine
Brojač posjeta
394156
Blog
srijeda, siječanj 23, 2008

Palestinci prelaze u Egipat nakon rušenja ograde na granici s Egiptom, 23. siječanj 2008.

6-mjesečna pooštrena izraelska blokada Pojasa Gaze rezultirala je 80%-tnom ovisnošću stanovništva na tom području o humanitarnoj pomoći. 55% stanovništva Pojasa Gaze čine djeca. Izraelska blokada je uništila ekonomiju i onemogućila zapošljavanje, uvoz i izvoz. U petak, 18. siječnja, Izrael je u potpunosti zatvorio granice PG, ne puštajući na to područje vozila koja su prevozila UN-ovu humanitarnu pomoć. Izrael je i do sada osnovne potrepštine (mlijeko, brašno, lijekove, gorivo, struju…) u Pojas Gaze propuštao na kapaljku i u nedovoljnim količinama. Bolnice u Pojasu Gaze ni do sada nisu dobivale dovoljne količine lijekova i medicinskih potrepština kako bi pacijentima mogle pružiti kvalitetnu liječničku pomoć, a Izrael je palestinskim pacijentima onemogućio da izađu iz Pojasa Gaze zbog čega je od lipnja 2007. do danas umrlo najmanje 70 pacijenata. UN je u subotu, 19. siječnja, upozorio da polovica stanovništva u Pojasu Gaze više nema pitke vode, jer je Izrael dodatno ograničio uvoz goriva, zbog čega su stale pumpe i smanjila se proizvodnja električne energije.


U nedjelju je jedina elektrana u Gazi prestala s radom, jer je Izrael u potpunosti zatvorio granice PG i spriječio isporuku goriva potrebnog za njen rad, a stanovnici Gaze noć su proveli u mraku. Pojasu Gaze je dnevno potrebno 230-250 megavata struje, a prekidom rada elektrane količina struje u PG se smanjila za 65 megavata dnevno. Civili u gradu Gazi i središnjem dijelu Pojasa Gaze su u potpunosti ovisni o toj elektrani, a prekid rada elektrane stvara poremećaje u cijelom sustavu opskrbe električnom energijom. Većina stanovnika u Pojasu Gaze provela je 2 noći bez električne energije. Neki dijelovi nisu imali struje cijela 2 dana, a neki 4 dana. Dosad je gorivo, koji je Izrael u Pojas Gaze propuštao na kapaljku, omogućavalo rad elektrane i rad hitne službe u bolnicama u 2 do 4 smjene. U nedjelju (20. siječnja) je u bolnici u Gazi umro jedan 18-godišnji bolesnik od raka. Liječnici se pribojavaju da će nestašica goriva i električne energije ugroziti živote pacijenata i novorođenčadi u bolnicama.

Međunarodna humanitarna agencija Oxfam je upozorila da će uskoro u Pojasu Gaze vodovodni i kanalizacijski sustavi koji koriste gorivo za svoje pumpe biti prisiljeni prekinuti s radom. Oxfam je izrazio zabrinutost mogućnošću izbijanja bolesti. Dužnosnici u Gazi tvrde da je 40% stanovništva trenutno bez tekuće vode. Za utorak je najavljen totalni prekid opskrbe tekućom vodom. Oxfam je pozvao Izrael da odmah pusti gorivo u Pojas Gaze kako bi se izbjegla daljnja patnja civilnog stanovništva. Oxfam je također naglasio da je odgovornost za rješenje ove krize na međunarodnoj zajednici. Vodovodni i kanalizacijski sustav u PG je već bio ugrožen zbog nedostatka potrebnih rezervnih dijelova i preventivnog održavanja zbog odbijanja izraelskih vlasti da odobri uvoz potrebnih dijelova.
Utjecaj izraelske blokade na rad kanalizacijskog sustava, pacijente i bolnice (youtube, engleski, 2:30)

U Pojasu Gaze više se ne može kupiti gorivo, a vlada i nestašica kruha jer zbog pomanjkanja struje i redukcija pećnice u pekarama ne rade kao i inače. Nema dovoljno hrane ni lijekova.

Izraelski dužnosnici najavili su u nedjelju pooštrenje blokade u obliku zabrane ulaza prijenosnih računala, mobilnih telefona, MP3 i MP4 playera i GPS uređaja kojima se koriste djelatnici medijskih kuća u Pojasu Gaze. Izraelske vlasti također su odlučile blokirati ulaz svake poštanske pošiljke čija težina iznosi više od 20 kg.


Pod međunarodnim pritiskom izraelska vlada je pristala samo u utorak u Pojas Gaze pustiti gorivo i lijekove što je nedovoljno kako bi se Palestinci mogli nositi s humanitarnom krizom. U nedjelju u noći je nakon prestanka rada elektrane u bolnicama u Gazi umrlo nekoliko pacijenata. Vjeruje se da je Izrael u utorak pustio gorivo u Pojas Gaze kako bi ublažio osudu svojih ratnih zločina u Pojasu Gaze na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koja je sazvana za utorak i razvodnio ogorčenje međunarodne javnosti.

Elektrana u Gazi je proradila u podne u utorak, nakon što je Izrael pustio u Pojas Gaze gorivo. Izrael je obećao da će pustiti 2.2 milijuna litara dizela što bi trebalo biti dovoljno da elektrana radi tjedan dana.

Kažnjavanje cjelokupnog stanovništva je kršenje međunarodnog prava i Četvrte ženevske konvencije. Palestinci su okupirani narod i palestinski civili imaju pravo na poseban «zaštićeni» status. Članak 33. Četvrte ženevske konvencije zabranjuje kolektivno kažnjavanje i navodi da nitko ne smije biti kažnjen za djela koja nije počinio. Izraelska politika kolektivnog kažnjavanja ugrožava živote i zdravlje 1,5 milijuna ljudi (od kojih su 55% mlađi od 18 godina) za djela koja su počinili neki pripadnici naoružanih skupina. Sve zemlje potpisnice Ženevskih konvencija imaju zakonsku i moralnu obvezu osigurati da Izrael poštuje ženevske konvencije na okupiranim područjima.
Peticija UN-u, EU-u, Kvartetu i Arapskoj ligi za prekid blokade Pojasa Gaze

Izraelske mirovne udruge i organizacije za ljudska prava osudile su kolektivno kažnjavanje civila u Gazi i nazvale ga zločinom protiv čovječnosti. Pozvali su glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona da prekine zločinačku blokadu koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze, a vlade diljem svijeta da osude izraelske postupke i natjeraju tu zemlju da prestane napadati palestinske civile. Građane diljem svijeta pozvali su da svojim političarima daju do znanja da osuđuju izraelske zločinačke postupke u Pojasu Gaze.


Tisuće Palestinaca, uključujući djecu, javne osobe i liječnike, prosvjedovale su u ponedjeljak (21. siječnja) na ulicama Gaze protiv izraelske blokade.

Brojni Palestinci, uključujući parlamentarce i vijećnike, svećenike, znanstvenike i pacijente u kolima hitne pomoći započeli su prosvjed na graničnom prijelazu Rafaz između Pojasa Gaze i Egipta. Prosvjednici traže da se prijelaz Rafah otvori. Vlasnici benzinskih postaja u Pojasu Gaze dovezli su u ponedjeljak svoje cisterne na jug PG u blizinu graničnog prijelaza Rafah u znak prosvjeda protiv izraelskog sprečavanja ulaska goriva kroz granični prijelaz Eritz na sjeveru PG i kako bi naglasili potrebu da se gorivo dobavlja iz Egipta.

Egipatska policija i vojska napale su palestinske prosvjednice koje su u utorak (22. siječnja) prosvjedovale ispred graničnog prijelaza Rafah i pokušavale prijeći na drugu stranu granice u pokušaju probijanja izraelske blokade. Egipatske sigurnosne snage udarale su Palestinke koje su u utorak poslije podne probile bodljikavu žicu na granici s Egiptom na prijelazu Rafah. Egipatska policija je protiv Palestinaca upotrijebila vodene topove i pendreke. Nekoliko je žena tijekom napada izgubilo svijest, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno. Pripadnici egipatskih sigurnosnih snaga su uhitili prosvjednice i koristili pse kako bi rastjerali gomilu. Prosvjed, kojim Palestinci traže otvaranje granice kako bi palestinski pacijenti mogli odlaziti na liječenje u Egipat, je počeo na prijelazu Rafah u ponedjeljak. Zbog totalne izraelske blokade u Pojas Gaze ne ulaze hrana, lijekovi i gorivo. Bolnice u Gazi primaju samo najteže slučajeve. U utorak ujutro su se na prijelazu Rafah počele okupljati Palestinke. Prosvjed je organizirao Hamas, a prosvjednice su najavile da neće prestati s prosvjedom tako dugo dok blokada ne bude ukinuta.

Oko 150 Palestinaca i međunarodnih aktivista mirno je u utorak navečer prosvjedovalo protiv izraelske blokade Pojasa Gaze ispred Bazilike rođenja Isusova u Betlehemu na Zapadnoj Obali.

Stotine izraelskih Palestinaca su prosvjedovale protiv izraelske blokade Pojasa Gaze u blizini graničnog prijelaza Erez koji vodi prema Pojasu Gaze. Prosvjednici su blokadu nazvali ratnim zločinom upozoravajući da su desetci civila već umrli zbog nestašice lijekova, a na cijelom području vlada nestašica goriva, lijekova i električne energije. Prosvjedu su se pridružili i palestinski zastupnici u izraelskom Knessetu koji su u Pojas Gaze pokušali poslati kamion s hranom i lijekovima.

26. siječnja će diljem svijeta biti održani prosvjedi za okončanje izraelske opsade Pojasa Gaze. Prosvjedi će biti održani u Izraelu, SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji… Izraelski mirovni aktivisti pokušat će u Pojas Gaze dopremiti konvoj s filtrima za vodu i osnovnim prehrambenim namirnicama poput brašna, riže, ulja, soli. Na granici će biti održan prosvjed istovremeno s palestinskim prosvjedom s druge strane granice.

Desetci tisuća Palestinaca prešli su u srijedu u Egipat na mjestima gdje su pripadnici palestinskih naoružanih skupina eksplozivom srušili dijelove graničnog zida između Egipta i Pojasa Gaze. Egipatske sigurnosne snage bile su prisutne, ali se nisu sukobljavale s Palestincima. Palestinci su počeli dovoziti hranu i drugu robu iz egipatskih trgovina u gradu Al-Arish. Kamionima se dovoze lijekovi i druga roba. Palestinci su u Al-Arishu kupovali i cement i odjeću. Oni koji su tjednima i mjesecima čekali na egipatskoj strani granice, uspjeli su se vratiti u Pojas Gaze. Granični prijelaz Rafah zatvoren je od 10. lipnja 2007, a od tada je otvaran samo povremeno, uz odobrenje izraelske vojske. Prijelaz Erez, između Izraela i Pojasa Gaze zatvoren je gotovo 18 mjeseci. Svi drugi granični prijelazi između Pojasa Gaze i Izraela su pod izravnom kontrolom izraelske vojske.

Palestinske organizacije za ljudska prava pozvale su međunarodnu zajednicu na pronalazak pravednog rješenja kojim će svim Palestincima biti zajamčena sloboda kretanja. Od Izraela su zatražile da se bilo u potpunosti povuče iz Pojasa Gaze i preda kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah Palestincima i Egipćanima ili prizna da se izraelska okupacija Pojasa Gaze nastavlja i uspostavi transparentan mehanizam uz nadzor neovisne treće strane kojim će Palestincima u Pojasu Gaze biti zajamčeno pravo na slobodu kretanja. Organizacije su od Egipta zatražile da osigura zaštitu palestinskih civila sukladno Ženevskim konvencijama koje je potpisao, a od svih država koje su potpisale ženevske konvencije da ispoštuju svoje moralne i zakonske obveze kako bi zaštitile palestinske civile od kolektivnog kažnjavanja od strane izraelske vojske i kako bi im bilo zajamčeno pravo na slobodu kretanja koje im daje međunarodno pravo.

Izraelska vojska je u srijedu (23. siječnja) ponovo u potpunosti prekinula dostavu goriva i hrane u Pojas Gaze. Izraelci tvrde da nastavljaju kolektivno kažnjavati palestinske civile kao odmazdu za uništavanje ograde na granici Egipta i Pojasa Gaze koju su pripadnici palestinskih naoružanih skupina digli u zrak kako bi Palestinci mogli prijeći u Egipat i obaviti kupovinu. Izraelska vojska optužuje egipatsku vojsku za incident.

Izvor: IMEMC, Ma'an News Agency, ICAHD, New Profile, PCHR, DCI Palestine, Association France Palestine Solidarité


Ali Abunimah: Where does it end?


Omar Barghouti: Never against! European collusion in Israel's slow genocide
Now, Israel's crimes in Gaza can accurately be categorized as acts of genocide, albeit slow. According to Article II of the 1948 UN Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, the term is defined as:
"[A]ny of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:
(a) Killing members of the group;
(b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
(c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; ..."

Gideon Levy: Strong in numbers

Više o događajima vezanim uz izraelsku blokadu Pojasa Gaze: Israel declares Gaza "enemy entity" (19 September 2007)

freepalestine @ 19:18 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » stu 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Izdvojeno
Index.hr
Nema zapisa.